Bayan altın kolyelerin temizliği ve parlatılması için farklı yöntemler bulunmaktadır. Kullanmaya başladıktan belli bir süre sonra dış unsurların etkisiyle doğal olarak hafif kararmalar olabilecektir. Doğal olarak bu durum altın kolyenin ilk günkü halini gölgelemeye başlayacaktır. Ancak ilk günkü haline döndürmek çokta zor değildir. Evde, ev imkanları ile de altınları temizlemek ve parlatmak mümkündür. Ancak bu uygulamaları sık sık yapmamak gerekir. Çünkü sürekli bu uygulamaları yapmak altın kolyelerinize zarar verebilir. Altın temizleme ve parlatma yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Sirkeli Su ve Karbonat ile Altın Parlatma: 2 yemek kaşığı sirke bir kaba konur, 2 yemek kaşığı karbonat ve biraz su ile karıştırılır. Bu karışıma batırılan bir diş fırçası ile altın kolye ucu ve zinciri bir arada hafifçe ovularak temizlenir. Ardından ılık su ile durulama yapılır ve kuru bir bezle kurulanır.
Diş Macunu ile Altın Parlatma: Altın kolyeleri parlatmak ve temizlemek için en sık kullanılan yöntemlerden biri de diş macunudur. Sert olmayan yumuşak bir diş fırçasına az oranda diş macunu sıkılarak, altın kolyeler fırçalanabilir. Sonrasında da ılık su ile durulayıp kuru bir bezle silindiğinde temizleme ve parlatma işlemi sonlanmış olacaktır.
Amonyak ile Altın Parlatma: En etkili yöntemlerden biri de amonyaktır. Çok az amonyak ve su karıştırılır. Altın kolye ucu ve altın kolye zincirleri bu kapta 2-3 dakika kadar kısa süre bekletilir. Ardından takılar yine ılık su ile durulanır ve son olarak kuru bez ile silinir.
Bulaşık Deterjanı ile Altın Parlatma: Diğer bir etkili yöntemde bulaşık deterjanı kullanımıdır. 1-2 damla deterjanı ılık suyla bir kapta karıştırdıktan sonra altın kolyeler bu kaba konur. Yaklaşık 15 dakika bekletilir ve sonrasında bir diş fırçası ile ama yumuşak kıllı olması kaydıyla, ovulur. Son olarak ta ılık su ile durulama ve bez ile silme işlemi yapılır.
Tuz ile Altın Parlatma: Tuz ile temizleme ve parlatma yöntemi de bir diğer etkili yöntemdir. Bu yöntemde bir kap, su, tuz ve alüminyum folyo gereklidir. İlk işlem olarak alüminyum folyo ile kabın içi sarılır. Devamında iki yemek kaşığı tuz ve yeterince su kaba konur. Kolyeler kap içine konur kap ise ocağa konur. Su kaynadığında yaklaşık 5 dakika daha beklenir ve ocak kapatılır. Altın kolyeler çıkarılır ve ılık su ile durulanıp bezle silinir.
Limon ile Altın Parlatma: Asidik yapıya sahip olan limon altın kolyeleri parlatma konusundan önemli bir yöntemdir. Bir kaba, bir yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı limon suyu ve su konur ve karıştırılır. Altın kolyeler bu karışıma konur. Yaklaşık 30 dakika sonra da çıkarılır ve kolyeler ılık su ile durulanıp bir bez yardımıyla kurulanır.
Beyaz Sabun ile Altın Parlatma: Son yöntem ise beyaz sabundur. Yaklaşık 1 litre kadar suyun içine beyaz sabun rendelenmiş halde konur. Bu karışıma amonyak yaklaşık bir fincan miktar ile eklenir ve takılar bu karışımda 30 dakika bekletilir. Sonunda da yine aynı şekilde ılık su ile durulanır ve bez ile kurutulur.
Altın Kolyeleri Parlatırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Tüm bu yöntemlerde ortak olarak dikkat edilecek konu doğru ölçülerde malzemelerin kullanılmasıdır. Doğru ölçüler kullanılmazsa altın kolyeler zarar görebilir ve renklerinde değişimler olabilir. Ek olarak birçok yöntemde kullanılan diş fırçasının da yumuşak kıllı olması çok önemlidir. Çünkü bu da kolyelere zarar verebilmektedir. Özetle ister isimli altın kolyeler olsun ister altın kolye çeyrek olsun ister boncuklu altın kolye olsun, isterse de altın kolye düz olsun tüm kadın altın kolye modelleri ve altın kolye zincirlerinde aynı yöntemler kullanılabilmektedir. Kadın altın kolye fiyatları parlaklıkla ya da temizlikle değer kazanıp kaybetmez ama görsellik her zaman önemlidir. Unutmamak gerekir.